fbpx

4 maart 2020

Prinses Mabel van Oranje op De Leijgraaf in gesprek met studenten

Woensdagmiddag ontving De Leijgraaf prinses Mabel van Oranje op haar schoollocatie aan de Euterpelaan in Oss. Nadat ze was rondgeleid door de school en kennis had gemaakt met verschillende vooruitstrevende studentinitiatieven zoals het iXperium en het LeijHuis, ging ze in gesprek met mbo-studenten. Een gesprek tussen twee generaties over wat vrijheid en grondrechten in de praktijk betekenen en wat je zelf aan de vrijheid kan bijdragen.

Nadat Yoeri Albrecht, directeur De Balie, het publiek had opgewarmd en het gesprek formeel had geopend, was het openingswoord aan Mabel van Oranje. In haar openingswoord sprak ze onder andere over wat vrijheid voor haar betekent en haar werk als voorvechter tegen het kindhuwelijk. “Ik hoop dat ik op dit thema binnen nu en tien jaar werkeloos ben, omdat er dan simpelweg geen kindhuwelijken meer zijn”, aldus prinses Mabel. Het onderwerp vrijheid staat dichtbij prinses Mabel, dit jaar heeft ze voor het nationaal comité 4 en 5 mei de tekst voor het jaarthema geschreven: ‘Verhalen om nooit te vergeten’.

Studentvragen

Na het openingswoord van Yoeri Albrecht en de inleiding van prinses Mabel, kregen studenten de mogelijkheid om in een gemeenschappelijk gesprek vragen te stellen. Eén student vroeg naar wat prinses Mabel er toe heeft doen zetten zich in te zetten voor vrijheid. “Vrijheid lijkt in ons land iets vanzelfsprekends, maar je kunt vrijheid nooit voor lief nemen – ook niet in Nederland..” Prinses Mabel vervolgde: “We staan niet altijd stil bij wat we zelf allemaal kunnen bijdragen aan vrijheid en tolerantie, maar iedereen kan – door kleine of grote daden – een verschil maken!”

Nationaal Gesprek over Vrijheid

Dit jaar vieren we 75 jaar vrijheid. Tijdens het jubileumjaar worden ministers, staatssecretarissen, commissarissen van de Koning, burgemeesters, CEO’s en andere topbestuurders door De Balie samengebracht met studenten op 75 scholen door heel Nederland. Het Nationaal Gesprek over Vrijheid is een initiatief van De Balie, vfonds, Nationaal Comité 4 en 5 mei en Stichting Coördinatie 75 Jaar Vrijheid, en wordt mede uitgevoerd door MBO Raad.

Filter

0
088-0170000