Het Leijgraaf Mbo-event & het proefstuderen op De Leijgraaf

Kennismaken met het MBO college De Leijgraaf

Beste aankomende mbo-student,

Welkom op deze website van De Leijgraaf. Op deze pagina vind je het programma van Het Leijgraaf mbo event (online) en het proefstuderen op De Leijgraaf (oktober)! Dit programma is door je eigen school samen met De Leijgraaf gemaakt.

Dit programma helpt je bij het maken van een keuze voor een vervolgopleiding en geeft je een goed beeld van wat studeren op het mbo inhoudt. Het resultaat van de beroepsopdracht waarmee je tijdens het proefstuderen in oktober aan de slag gaat kun je gebruiken bij het sector-/profielwerkstuk en/of loopbaandossier.

Met dit programma maak je kennis met de verschillende interessegebieden en opleidingen van De Leijgraaf. Je oriënteert je online middels een informatievideo. Van de diverse interessegebieden van De Leijgraaf hebben we informatievideo’s gemaakt. Je kunt deze video’s bij stap 2 via een link gaan bekijken. Bekijk ze goed! Zodat jij een bewuste keuze kan maken voor een vervolgopleiding die bij je past. De gekozen opleiding bezoek je tijdens het proefstuderen. Tijdens deze middag ga je aan de slag met een beroepsopdracht. Je doet hierbij ervaringen op met wat studeren op een mbo inhoudt, om daarna een goede keuze te maken voor een vervolgopleiding op het mbo.

1. Informatie om te starten

Het Leijgraaf mbo-event en het proefstuderen wordt aangeboden door De Leijgraaf. De voorbereiding, evaluatie en reflectie gebeurt op je eigen school.

Je  ontwikkelt tijdens dit programma de 5 loopbaancompetenties

 • Kwaliteitenreflectie Wie ben ik?
 • Motievenreflectie Wat wil ik, wat motiveert mij?
 • Werkexploratie Welke opleiding past bij mij?
 • Loopbaansturing Wat wil ik worden, wat voor soort werk wil ik doen?
 • Netwerken Wie kan mij verder helpen?

Op je eigen school krijg je opdrachten voor het programma uitgereikt. Voorafgaand aan de opdrachten én na afloop van de opdrachten kijk je terug op jouw ervaringen met jouw eigen docent.

De 5 stappen van het programma zijn:

 1. Informatie om te starten
 2. Voorbereiding en keuze van een beroepsopleiding (online via informatievideo’s)
 3. Het Leijgraaf proefstuderen met de beroepsopdracht
 4. Terugblikken en reflectie
 5. Bezoek de Open Dag van 19 november en/of plan een meeloopdag

2. Het MBO event ; voorbereiding en keuze van een beroepsopleiding tbv het proefstuderen op De Leijgraaf

Samen met je eigen docent bereid je het proefstuderen op De Leijgraaf voor, zodat je een keuze kan maken voor een opleiding binnen een interessegebied die jou het meeste interesseert. Middels het bekijken van de informatievideo’s (online) van de interessegebieden, maak je een keuze voor een opleiding die je gaat bezoeken tijdens het proefstuderen wat in oktober op de locaties van De Leijgraaf plaatsvindt.

 • Bekijk hier de informatievideo’s per interessegebied
 • Heb je je keuze voor een opleiding gemaakt? Mooi, inschrijven doe je via Intergrip. Meer uitleg hierover vind je bij stap 3 (Let op! Voordat je naar stap 3 gaat moet je de tekst bij stap 2 wel gelezen hebben!)

De datum waarop jouw vo school De Leijgraaf komt bezoeken zal door jouw coach/mentor verteld worden.

Tijdens de (coach/mentor-) les op je eigen school krijg je uitleg over het gehele programma, het doel, welke resultaten je kunt behalen, wat je moet inleveren en op welke wijze de beoordeling plaatsvindt.

Kijk voordat je een keuze maakt voor een opleiding eerst welke interessegebieden worden aangeboden.

De 16 mbo-interessegebieden die worden aangeboden:

Wil je meer informatie over de opleidingen en beroepen die jij kunt kiezen? Je bekijkt ze via deze link. (de 16 interessegebieden van De Leijgraaf).

Hulp nodig? Vraag je docent of coach/mentor

3. Proefstuderen op De Leijgraaf met de beroepsopdracht

Fijn dat je een keuze gemaakt hebt voor de opleiding die je gaat bezoeken tijdens het proefstuderen! Voor deze opleiding ga je aan de slag met een beroepsopdracht en ga je ontdekken of dit de opleiding is die bij je past en maak je kennis met wat studeren op het mbo nu echt inhoudt. Tijdens de beroepsopdracht zal je kennis maken met;

 • zelfstandig werken
 • samenwerken aan opdrachten/projecten
 • de beoordeling van gedrag
 • leren in de praktijk
 • de (bpv) beroeps praktijkvorming /stage
 • praktijkvragen/praktijkproblemen

Inschrijven

Het inschrijven voor het proefstuderen gaat via Intergrip. Via deze link kom je in de omgeving van Intergrip en kun je je inschrijven. Na inschrijving ontvang je een bevestiging via de mail. Bewaar deze goed!

Let op! De bevestiging van jouw inschrijving voor het proefstuderen zal je ontvangen op het mailadres zoals door jou opgegeven in Intergrip. 

Wij hebben er veel zin in om jou te ontmoeten en gaan ons uiterste best doen jou een mooie middag te bezorgen!

4. Terugblikken en Reflectie

Terugblikken en reflectie op het mbo event en het proefstuderen 

Bij reflecteren kijk je terug op het proces, het resultaat, hoe jij dit ervaren hebt en wat dit kan betekenen voor een volgende stap of keuze. Reflecteren vindt plaats op je eigen vo-school. In de reflectietoolbox zijn hiervoor mooie werkvormen te vinden.  Je kan hierbij gebruik maken van bijvoorbeeld de STARRT-methode.

Hierbij kan je vooruit kijken naar een bezoek aan de  Open dag op 19 november 2021

5. Bezoek de Open Dag van 19 november en/of plan een meeloopdag!

Op vrijdag 19 november organiseert De Leijgraaf een Open Dag!

Tijdens deze Open Dag is er van alles te ontdekken. Natuurlijk vertellen we je meer over onze opleidingen. Maar je kunt er ook terecht voor ontmoetingen met onze docenten en studenten, presentaties en een rondleiding. Zo leer je onze school en onze opleidingsmogelijkheden goed kennen!

We gaan er stiekem al een beetje vanuit dat we de Open Dag zonder al teveel Corona maatregelen kunnen organiseren. Daarover later meer. Houd de website van De Leijgraaf goed in de gaten!

Meeloopdag

Wil je meer weten over een opleiding? Of wil je een beter beeld krijgen van De Leijgraaf? Dan bieden we jou de mogelijkheid om een dag met een opleiding van jouw keuze mee te lopen. Check de mogelijkheden om een dag mee te lopen hier!

Filter

0
088-0170000