fbpx

21 februari 2019

‘Samen Wel Thuis’ moet groeiende ondersteuningsvraag beantwoorden

Het aantal mensen met een ondersteuningsvraag neemt hard toe. Vooral zelfstandig wonende ouderen raken geïsoleerd en voelen zich eenzaam. Maar eenzaamheid neemt onder alle leeftijden toe. Om dit groeiende maatschappelijke probleem beter aan te pakken, slaan tien partijen in Meierijstad de handen ineen. Vandaag tekenden ze hiervoor de samenwerkingsovereenkomst ‘Samen Wel Thuis’.

‘Samen Wel Thuis’ is een samenwerking van de gemeente Meierijstad, ROC de Leijgraaf, Welzijn de Meierij, ONS Welzijn, BrabantZorg, Area, Dementievriendelijk Meierijstad, Laverhof, GGZ Oost Brabant en het Pieter BrueghelHuis. Samen gaan ze zich inzetten om zelfstandig wonenden uit hun sociale isolement te halen en hun welzijn te bevorderen. Afgelopen middag hebben ze daarvoor hun handtekeningen onder een samenwerkingsovereenkomst gezet.

Krachtig verbond

Voor wethouder Eus Witlox van de gemeente Meierijstad is ‘Samen Wel Thuis’ een krachtig verbond om een groot maatschappelijk probleem aan te pakken. Hij stelt bovendien dat het initiatief bijdraagt aan de bouw van een inclusieve samenleving waarin iedereen betrokken is en betrokkenheid ervaart.

“Als gemeente streven we naar een samenleving waarin iedereen mee kan doen. We investeren dan ook graag in initiatieven die dat doel bevorderen. Wat ‘Samen Wel Thuis’ sterk maakt, is de actieve rol van diverse organisaties uit het complete werkveld. Met elkaar kunnen we tot nieuwe inzichten komen om het leefklimaat in onze gemeente te versterken en de sociale integratie van onze inwoners te vergroten.”

Ondersteuning door studenten

Binnen de samenwerking is een belangrijke rol weggelegd voor ROC de Leijgraaf. Studenten van de onderwijsinstelling gaan zorgorganisaties ondersteunen bij de aanpak van eenzaamheid, aldus regiodirecteur Hans de Jong.

“Bij De Leijgraaf beloven we onze studenten praktijkgericht onderwijs. In de praktijk leren ze immers pas écht hoe het er in het leven aan toegaat. ‘Samen Wel Thuis’ is een schoolvoorbeeld van hoe we die belofte inlossen door samen te werken met bedrijven en instellingen in de regio. Onze studenten gaan straks diverse activiteiten uitvoeren om de eenzaamheid onder inwoners te bestrijden. Daarmee helpen we niet alleen de inwoners, maar ontlasten we ook mantelzorgers, vrijwilligers en professionals. Op die manier dragen onze studenten bij aan de aanpak van een maatschappelijk probleem én maken ze kennis met de praktijk. Een klassieke win-win-situatie dus.”

Nieuwe oplossingen

Bij zorgorganisatie ONS Welzijn zien ze de ondersteuningsvraag van kwetsbare mensen met de dag toenemen. Om het alsmaar groeiende maatschappelijke probleem op te lossen, of in ieder geval te verzachten, is er vooral behoefte aan nieuwe oplossingen, vertelt procesadviseur Gonnie Smulders.

“De beste oplossingen komen vaak tot stand door nieuwe verbindingen. ‘Samen Wel Thuis’ moet ervoor zorgen dat we het anders gaan doen dan we al deden. Dat moet ook wel, want anders hadden wij de antwoorden al gevonden. Ik voel bij alle partners een enorme drive en welwillendheid om onze gezamenlijke doelstellingen tot een succes te maken. Bovendien is dit initiatief natuurlijk een geweldige basis om studenten op een betekenisvolle manier kennis te laten maken met een baan in de zorg.”

‘Samen Wel Thuis’ wordt mede gefaciliteerd door Het Oranje Fonds. Het Oranje Fonds steunt sociale projecten die mensen echt met elkaar verbinden.

Filter

0
088-0170000