Meest gestelde vragen


Op deze site proberen we bezoekers waar mogelijk van passende informatie te voorzien. Om het zoeken naar antwoorden te vergemakkelijken hebben we de meest gestelde vragen plus antwoorden gebundeld. Staat het antwoord er niet bij, neem dan contact met ons op. Wij helpen graag verder.

Aanmelden

Aanmelden voor een opleiding kan hier of tijdens een bezoek aan een Open Dag of één van de Open Avonden.

Onze opleidingen

Het mbo-onderwijs bestaat uit 4 niveaus. Afhankelijk van je diploma of kwalificaties stroom je in op een bepaald niveau.

Bij een bol-opleiding breng je de meeste tijd door op school en loop je stages. Bij een bbl-opleiding ben je werkzaam bij een erkend werkleerbedrijf en ben je gemiddeld een dag per week op school voor aanvullende theorie. Kijk hier voor meer informatie

Je kunt op deze website per opleiding zien wat de preciese kosten zijn, meer informatie daarover vind je hier.  

In principe kun je op elk niveau doorstromen naar een hoger niveau. Heb je een niveau 4-diploma dan kun je doorstromen naar een hbo-opleiding. Meer informatie over doorstromen vind je op deze website per opleiding

Je vindt per bbl-opleiding informatie hoe en waar je terecht kunt voor een leerwerkbedrijf. Lukt het je niet zelf dan helpen wij je daar mee. Voor erkende leerbedrijven raadpleeg je het S-BB. Het S-BB is verantwoordelijk voor het erkennen en begeleiden van leerbedrijven, het onderhouden van de kwalificatiestructuur mbo en het verzorgen van arbeidsmarkt, bpv - en doelmatigheidinformatie. Je kunt ook zelf een stageplek zoeken. Bij sommige opleidingen kun je ook in het buitenland stagelopen. 

Dat kan. De Leijgraaf heeft een drempelloze instroom. Dat betekent dat je ook zonder diploma aan een opleiding kunt beginnen. Die opleiding noemen we een Entree-opleiding. Meer informatie vind je hier

Bij De Leijgraaf staat de student centraal. Heb je extra begeleiding nodig dan krijg je die. Dat loopt via je coach op school. Hij of zij zal je doorverwijzen naar een van onze deskundige teams. Meer informatie vind je hier. 

De opleidingen van De Leijgraaf worden ontwikkeld vanuit de vraag van de werkgevers in de regio. Samen met hen bekijken we naar welke beroepen in de toekomst vraag is. De kans is dus groot dat je na het behalen van je diploma een baan in de regio vindt. 

Dat kan. De Leijgraaf verzorgt al jaren met veel succes inburgeringtrajecten in de regio. Meer informatie vindt u hier. 

Als uw kind nog geen startkwalificatie heeft is hij of zij tot 18 jaar verplicht om naar school te gaan. Een startkwalificatie is het minimale niveau dat nodig is om een baan te kunnen vinden. Een startkwalificatie is een diploma voor havo, vwo of minimaal een mbo niveau 2 diploma. Een vmbo-diploma geeft toegang tot het mbo, maar is géén startkwalificatie. Na het vmbo moet uw kind nog een mbo-opleiding op minimaal niveau 2 afronden. Wanneer uw kind geen startkwalificatie heeft en na de zomervakantie niet staat ingeschreven bij een vervolgopleiding, overtreedt hij/zij de leerplichtwet. 

Als uw kind stopt met school heeft dit gevolgen voor zijn of haar loopbaan. Jongeren met een diploma hebben twee keer zoveel kans op een baan als jongeren zonder diploma. Bovendien geeft een hogere opleiding meer kans op leuker werk én een beter salaris.

Op dit moment is er veel werkloosheid. Hierdoor is het lastiger voor jongeren om een passende baan te vinden. Het wordt bovendien steeds moeilijker om een uitkering te krijgen als je geen werk kunt vinden. Jongeren die nog geen diploma hebben zijn verplicht om een opleiding te volgen. Het vergroot de kans op werk. Als uw kind wil stoppen met de opleiding en nog geen startkwalificatie heeft, kan De Leijgraaf uw kind helpen met het vinden van een andere opleiding. 

Veel leerlingen en hun ouders vragen zich terecht af wat de kans op werk is voor een bepaald beroep. Het antwoord op die vraag kan de uiteindelijke keuze voor een opleiding beïnvloeden. Zeker in economisch onzekere tijden wil je als leerling en ouder weten dat je na je opleiding kans maakt op een baan.

Op internet vind je diverse onderzoeken en websites die inzicht proberen te geven in de arbeidsmarkt van nu en de toekomst. Dat inzicht is altijd een inschatting: er zijn veel factoren van invloed en de ontwikkelingen gaan soms erg snel. Goed om te weten is dat sommige (niveau 4) opleidingen meer gericht zijn op doorstroom naar het hbo (loopbaanperspectief) dan op de arbeidsmarkt. 

Bij De Leijgraaf vind je geen pretopleidingen. Wij hebben alleen opleidingen die aansluiten op de vraag van werkgevers uit de regio. Onze opleidingen zijn voor een groot deel samengesteld met bedrijven en instellingen uit Noordoost Brabant. Dat biedt leerlingen geen garantie op een baan, maar het vergroot wel de kans op het vinden van een passende baan.

Voor de laatste informatie over kansen op de arbeidsmarkt voor mbo-studenten, is er de site www.kansopwerk.nl. Op de site wordt het arbeidsmarktperspectief per beroep en per regio weergegeven. 

Over de leijgraaf

Op werkenbijdeleijgraaf.nl vind je een overzicht van onze huidige vacature. Je kunt ons ook een open sollicitatie sturen.

Elk schooljaar hebben diverse informatiemomenten. Bekijk hier de agenda. Voor vmbo’s hebben we ook nog de Meeloopdagen en de Oriëntatieweek, jouw Dagje Leijgraaf! 

Je vindt De Leijgraaf in Oss, Veghel, Uden, Cuijk en Boxmeer. In totaal hebben we acht leslocaties

Overig

Wij doen ons best om het onderwijs en de algemene gang van zaken van onze school zo goed mogelijk te regelen. Dat biedt ons helaas niet altijd de garantie dat alles perfect gaat. Soms loopt het anders. Daarom is er de klachtenregeling. Klachten kunnen via e-mail worden doorgegeven op klacht@leijgraaf.nl. Meer informatie over de klachtenprocedure vind je hier.

Alle leerlingen op De Leijgraaf hebben een persoonlijke account. Daarop kun je je rooster bekijken en krijg je berichten over roosterwijzigingen. Je vakanties en toetsweken staan daar ook in. Je vindt de vakanties ook in de kalender op deze website. 

Elke opleiding heeft een eigen contactpersoon. Je kunt hem of haar via mail of via telefoon vragen om meer informatie. De contactgegevens vind je per opleiding op deze website. Je kunt ook naar een van de Info Avonden of naar het Open Huis gaan. De data vind je hier. 

Elke afdeling van De Leijgraaf heeft een eigen contactpersoon voor wat betreft stagiaires. Heeft u een stageplek dan helpen zij u verder en bekijken of uw stageplek voldoet aan onze voorwaarden. 

Deel deze pagina:

Contact Leijgraaf

Tel: 088 - 017 00 00

Of neem contact op via het formulier

Contact Stip

Voor vragen over bijvoorbeeld lesroosters, studiefinanciering en ziekmeldingen

Kalender

 • 27

  Sep

  Onderwijsbeurs Zuid (vrijdag)
 • 28

  Sep

  Onderwijsbeurs Zuid (zaterdag)
 • 14

  Oct

  Herfstvakantie
 • 15

  Nov

  Open Dag 15 november

› Kalender

0/0

Nieuws

› Meer nieuws

Wil je hulp bij je studiekeuze?

Laat je gegevens achter en ontvang meer informatie
over onze opleidingen naar jouw keuze.