fbpx

27 maart 2019

Bewustwording bij vooroordelen; iedereen verdient gelijke kansen

ROC de Leijgraaf doet mee aan het project LOB (loopbaanontwikkeling- en begeleiding) Gelijke kansen. Het doel van dit project is studenten extra te ondersteunen bij het maken van de juiste studiekeuze, het vinden van een stageplaats en het zoeken van werk na afronding van de opleiding. Dit project begeleidt mbo-scholen om studenten te helpen negatieve beeldvorming te overbruggen, uit hun comfortzone te stappen, nieuwe ervaringen opdoen en zelfvertrouwen opbouwen. Het bevordert hiermee gelijke kansen.

Lessen en workshops

Vanuit het project vinden workshops en trainingen plaats voor zowel docenten als studenten. Nadat er in de lessen al aandacht was besteed aan vooroordelen en stereotypering, heeft de Anne Frank Stichting onlangs aan eerstejaars studenten van de opleiding Niveau2Plus van De Leijgraaf een workshop gegeven waarin het leven van Anne Frank centraal stond. De vervolging op Joden, het onderduiken, uitgesloten worden, niet jezelf kunnen zijn en het onveilige gevoel wat dat met zich meebrengt. Een workshop met interactie, discussie en spelvorm om studenten actief na te laten denken over stereotypering en discriminatie. Door middel van scherpe vragen werd de problematiek rondom discriminatie, die jongeren tegenkomen, geraakt.

Voordoordelen, we maken ons er allemaal schuldig aan. Maar wat je er vervolgens mee doet en welke keuzes je maakt, is veel belangrijker. Door blijvend aandacht hebben voor de gevaren van vooroordelen ontstaat bewustwording en wordt het bespreekbaar. LOB Gelijke Kansen is een initiatief van MBO Raad.

De Anne Frank Stichting is een onafhankelijke organisatie die de plek beheert waar Anne Frank tijdens de Tweede Wereldoorlog was ondergedoken en waar zij haar dagboek schreef. De stichting brengt haar levensverhaal wereldwijd onder de aandacht ter bezinning op de gevaren van antisemitisme, racisme en discriminatie, en het belang van vrijheid, gelijke rechten en democratie. www.annefrank.org

Filter

0
088-0170000