Jouw kind naar het mbo?

Het kiezen van een mbo-opleiding is niet alleen spannend voor leerlingen, maar ook voor ouders en verzorgers. Want, waar begin je? Wat houdt het mbo in? Welke opleidingen en mogelijkheden zijn er? Hoe bied je als ouder of verzorger begeleiding bij het studiekeuzeproces? En waar moet je rekening mee houden?

Bij het Koning Willem I College zijn we er ook voor jou als ouder of verzorger. Daarom vind je hieronder informatie voor ouders en verzorgers op een rij.

Het mbo

Mbo staat voor “middelbaar beroepsonderwijs”. Als je een mbo-opleiding volgt word je (praktisch) opgeleid voor een belangrijk beroep met veel kansen. Denk bijvoorbeeld aan een beroep als automonteur, sportleraar of verpleegkundige. Daarbij zit je niet de hele dag in een klaslokaal, maar ben je veel in en met de praktijk bezig. Een school waar je een mbo kunt volgen noemen ze ook wel een regionaal opleidingscentrum. Maar een mbo-school is net wat makkelijker, vinden wij dan. 😉 

Het mbo-onderwijs is verdeeld in vier niveaus. Op het Koning Willem I College is het mogelijk om op alle niveaus een opleiding te volgen.

Meer over het mbo

Handige informatie

Online Informatieavond

Op woensdag 10 januari 2024 organiseerde we een Online Informatieavond speciaal voor ouders en verzorgers. De Online Informatieavond is opgenomen en te bekijken via onderstaande link.

Online Informatieavond terugkijken

Tips voor het studiekeuzeproces

Benieuwd welke stappen je samen met jouw kind kan ondernemen tijdens de zoektocht naar een mbo-opleiding? Kijk bijvoorbeeld eens naar ons interactieve Hulp bij studiekeuze-stappenplan of breng een bezoek aan het Koning Willem I College tijdens een Open Dag of Open Avond.

Leerling meldt zich samen met ouder aan voor een opleiding tijdens de Open Dag

Hulp bij studiekeuze

Naar het stappenplan
Locatie Euterpelaan tijdens Open Dag

Bezoek een Open Dag of Open Avond

Over onze Open Dagen

Veelgestelde vragen

De kosten van een mbo-opleiding worden bepaald door welke opleiding je volgt en jouw leeftijd. Meer informatie over de kosten van een mbo-opleiding is hier beschikbaar.

Als je een mbo-opleiding volgt, kun je een bijdrage in kosten ontvangen van de overheid. Dit noemen we studiefinanciering. Meer informatie over studiefinanciering vind je hier.

Als student op het mbo heb je in de meeste gevallen recht op het studentenreisproduct (ov-chipkaart). Het studentenreisproduct zorgt ervoor dat je gratis of met korting reist in het openbaar vervoer. Meer informatie over het studentenreisproduct, of je hier recht op hebt en hoe je deze kunt aanvragen, vind je op de website van het studentenreisproduct.

Op de opleidingspagina vind je informatie over de toelatingseisen per opleiding en opleidingsniveau.

Algemene informatie over de toelatingsvoorwaarden per mbo-niveau vind je op deze pagina

Na het behalen van jouw diploma kun je een baan zoeken, maar ook verder studeren. Als je voor verder studeren kiest, kun je doorstromen naar een hoger niveau op het mbo. Dat wil zeggen dat je met een diploma op niveau 2 verder kunt gaan met een opleiding op niveau 3 in dezelfde studierichting. Heb je een niveau 4 diploma behaald? Dan kun je doorstromen naar het hbo.

Ga hiervoor naar de opleidingspagina van de opleiding van jouw keuze en klik op 'Aanmelden voor deze opleiding'.

Meer informatie over aanmelden vind je hier

Meld je uiterlijk 1 april voor het nieuwe studiejaar aan bij de opleiding van jouw keuze. Ben je voor deze datum aangemeld, dan heb je een toegangsrecht. Het is belangrijk om je op tijd aan te melden.

Wanneer je niet vóór 1 april bent aangemeld, bestaat de kans dat je niet met je mbo-opleiding kunt starten. Deze procedure kan afwijken bij opleidingen met een maximaal aantal studenten.

In Nederland heb je te maken met de Leerplichtwet. Deze wet omschrijft de wettelijke verplichting om jongeren onderwijs te laten volgen. Je mag niet zomaar zelf bepalen dat je wil stoppen met jouw opleiding. Meer informatie over de Leerplichtwet vind je hier.

Niet gevonden wat je zocht?

Heb je een vraag over het mbo, aanmelden voor een opleiding of het Koning Willem I College? Bekijk dan al onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op!

Copyright Koning Willem I College 2024