fbpx

“Je leert álle details van het ondernemerschap, dus ga ervoor!”

“Je leert álle details van het ondernemerschap, dus ga ervoor!”

Youri Verstegen weet heel duidelijk wat hij wil: een eigen supermarkt. Enthousiast vertelt hij waarom de opleiding Manager Retail daarvoor een hele goede basis is. “Je maakt kennis met alles wat bij goed ondernemerschap komt kijken. En je ontdekt welke kant je precies op wil.”

Trots vertelt Youri wat hij inmiddels heeft bereikt. In de supermarkt waar hij ooit als vakkenvuller begon, is hij nu assistent-manager. Ook heeft hij inmiddels een hbo-diploma Retailmanagement op zak.

Youri’s opleiding aan De Leijgraaf was voor hem een belangrijke eerste stap in de wereld van het ondernemerschap. Een stap die hem nóg meer motiveerde om te kiezen voor de supermarktsector. “Ik kende het wereldje natuurlijk al een beetje door mijn bijbaantje bij de Jumbo, maar op De Leijgraaf heb ik ontdekt dat dit echt iets voor me is. Ook hebben ze me goed geholpen om mijn pad verder uit te stippelen.”

Zoals in het echt

De opleiding Manager Retail is heel praktijkgericht, legt Youri uit. “En dat is fijn, want in het begin heb je natuurlijk nog geen idee wat er allemaal komt kijken bij het ondernemerschap. Je maakt kennis met álles waar je in het echt ook mee te maken krijgt. Denk aan marketing en bedrijfseconomie, met onderdelen als begrotingen maken, cashflows en loonkosten. Maar ook personeelsmanagement komt aan bod, zoals functioneringsgesprekken voeren en je team motiveren.”

De opleiding is niet altijd makkelijk, blikt Youri terug. “Maar je krijgt hoe dan ook een goede basis, welke kant je ook op gaat. Je krijgt ook inzicht in jezelf: wat je wilt en waar je goed in bent. Ook erg belangrijk natuurlijk!”

 “Vooral het schrijven van een ondernemingsplan vond ik vet”

De wei in

Het leukste onderdeel van zijn opleiding vond Youri het schrijven van een ondernemingsplan. “Ik mocht dat doen voor een nieuwe Jumbo-vestiging in mijn woonplaats. Supervet, want dat betekende dat ik echt ‘de wei’ in moest: een locatie bepalen, de concurrentie analyseren, een verkoopplan maken, enzovoort. Toen het af was, moest ik het presenteren bij Jumbo. Stik spannend, maar ik heb er zóveel van geleerd!”

[Streamer]

“Hoe eigenwijzer, hoe beter als ondernemer!”

Een echte organisator

Docent Melinda Schenk moet lachen om het enthousiasme van Youri. “Zijn enthousiasme is natuurlijk het mooiste compliment voor onze opleiding. Het was leuk om te zien hoe hij steeds zekerder werd van wat hij wilde: hij werd alleen maar nóg ambitieuzer, een échte ondernemer.”

Inmiddels kunnen studenten bij ons op school trouwens verschillende wegen volgen als ze wat voelen voor ondernemerschap of management. Melinda: “Je kunt net als Youri een BOL-opleiding van drie jaar doen, maar je kunt ook kiezen voor een kopopleiding van één jaar na een niveau-3-opleiding. Het belangrijkste is dat je ondernemend bent, proactief, een echte kartrekker. Of, zoals we hier op school wel eens zeggen: hoe eigenwijzer, hoe beter als ondernemer!”


Filter

0
088-0170000