Innovatief onderwijs bij het Koning Willem I College

Het Koning Willem I College biedt innovatief onderwijs dat gericht is op de ontwikkeling van studenten, medewerkers en de regio. Technologieën ontwikkelen steeds sneller en er zijn grote uitdagingen op het gebied van klimaat, vrede en werkgelegenheid. Beroepen veranderen continu. Daarom leiden we onze studenten niet alleen op voor een beroep, maar bieden we hen ook steeds meer mogelijkheden om in te spelen op die ontwikkelingen. We doen dat onder andere door te werken aan flexibel onderwijs dat is ingericht in modules. We noemen dit flexibel en modulair onderwijs.

Modulair onderwijs: wat is het?

Modulair onderwijs is een vorm van onderwijs waarbij het leerproces is opgedeeld in kleinere eenheden, modules genaamd. Elke module heeft een eigen doel, inhoud, werkvorm, toetsing en studiebelasting. Modules kunnen los van elkaar of in combinatie met elkaar worden gevolgd, afhankelijk van de leerdoelen en de ervaring van de student.

Deze onderwijsvorm heeft verschillende voordelen:

  • Modulair onderwijs is een innovatieve en toekomstgerichte vorm van onderwijs dat snelle succeservaringen biedt. Met het afronden van een module toon je aan dat je onderdelen (dat noemen we beroepsprestaties) van je (toekomstige) werk kunt doen.
  • Doordat modules ook los van elkaar te volgen zijn, kan een student met het volgen van modules gedurende zijn hele carrière blijven leren en ontwikkelen.
  • Afhankelijk van onder meer leerstijl, achtergrond of vooropleiding zal de student bijvoorbeeld meer of minder tijd besteden aan de module.
  • Modules hebben een duidelijke structuur, inhoud en toetsing die zijn gebaseerd op beroepsprestaties. Ze beschrijven concreet wat een student moet weten, kunnen en doen na het afronden van een module.

  • Een student kan modules combineren uit verschillende opleidingen of niveaus om een persoonlijk leertraject te creëren. Een standaard leertraject volgen blijft uiteraard ook mogelijk.
  • Trends en ontwikkelingen uit de maatschappij of het beroepenveld kunnen we snel opnemen in het onderwijsaanbod omdat modules makkelijk te vervangen of aan te passen zijn. Je zit minder vast aan één leerlijn.
  • Instromen en (versneld) doorstromen bij een opleiding wordt veel gemakkelijker omdat modules kleinere eenheden zijn die eenvoudiger te roosteren zijn dan een volledig leertraject.

Waarom is modulair onderwijs belangrijk?

We ontwikkelen modulair onderwijs omdat deze onderwijsvorm het mogelijk maakt om flexibel in te spelen op veranderingen in de arbeidsmarkt, de samenleving en de technologie. Modules kunnen gemakkelijk worden aangepast, toegevoegd of verwijderd om aan te sluiten bij de actuele vraag naar kennis en vaardigheden.

Daarnaast kunnen modules ook worden erkend als certificaten, badges of diploma’s die waarde hebben op de arbeidsmarkt of in het vervolgonderwijs. Ook als een student dus besluit om eerder te stoppen met een volledige opleiding, zal het waarde hebben voor het werk dat gedaan is.

Ook de voorzitter van de MBO-raad Adnan Tekin onderstreept het belang van modulair onderwijs. Lees zijn kijk op waarom modulair onderwijs kan helpen bij de uitdagingen en kansen voor zij-instromers in het mbo op de website van de MBO-raad.

Begeleider en studenten in klaslokaal achter computers
Studenten lopen door de gang van locatie Onderwijsboulevard

Vanaf wanneer bieden we modulair onderwijs?

Op dit moment hebben we enkele opleidingen in de interessegebieden Handel, commercie en ondernemen, Mobiliteit en logistiek, Techniek en laboratorium, Uiterlijke verzorging en Zorg en welzijn die gestart zijn met een modulaire vorm van onderwijs. Vanaf het studiejaar 2025/2026 bieden we deze vorm van onderwijs aan bij de meeste van onze opleidingen.

Wil je de ontwikkelingen blijven volgen?

Wil je de vernieuwingen van ons onderwijs blijven volgen? Meld je dan aan via onderstaande knop.

Interesse updates

Laatste updates

Benieuwd naar het laatste nieuws over ons modulair onderwijs? Bekijk de nieuwsberichten.

Copyright Koning Willem I College 2024