fbpx

Opleiding installatietechniek

Jij fixt gesprongen leidingen, bespreekt werktekeningen met collega’s of legt een volledige gasinstallatie aan. Jij vindt de oorzaak van problemen en lost ze op. Bewoners zijn jou dankbaar als je hun huis verlaat, want dankzij jou werken de apparaten weer. Jij bent een echte vakman.

Jij repareert elke installatie

No results

Dit ben jij

Als er iets kapot is kan jij het maken. Jij bent goed met je handen en werkt nauwkeurig. Je pluist graag installaties uit om het probleem op te speuren. Je kunt zowel zelfstandig werken als in teamverband. Je hebt goed ruimtelijk inzicht en vindt het leuk om op verschillende plekken te werken. 

“Ik vind het leuk dat je meehelpt met het oplossen van problemen. Dat is soms best een uitdaging, maar wel heel leuk om te doen.”

– Richard, aankomend assistent installatie 

Bbl: leren in de praktijk 

Installatietechnicus word je niet in de schoolbanken, dit vak leer je in de praktijk. Daarom ga jij tijdens je opleiding direct aan de slag. Je volgt één dag in de week lessen op De Leijgraaf. De andere vier dagen ben je aan het werk in jouw leerbedrijf. Deze leerweg heet bbl: beroeps begeleidende leerweg. 

Meer over bbl

Niveau 1: assistent installatie en constructie

Jij plaatst kabels, leidingen en kabelgoten. Je monteert en test ook apparaten zoals airco’s en verwarmingen. Daarbij overleg je telkens goed met de eerste monteur. Deze opleiding Assistent installatie en constructie duurt één jaar.

Assistent installatie en constructie

Niveau 2: monteur werktuigkundige installaties

Als er installaties in een gebouw moeten komen, help jij mee met de voorbereiding. Jij leest met collega’s de werktekening en jullie bespreken waar de nieuwe onderdelen moeten komen. Ook let je goed op de veiligheid. Je communiceert veel met klanten, collega’s en opdrachtgevers. De opleiding Monteur werktuigkundige installaties duurt twee jaar. 

Monteur werktuigkundige installaties
opleiding installatietechniek

Niveau 3: eerste monteur utiliteit 

Jij overziet gecompliceerde installatieprojecten. Grote gebouwen zijn jouw werkveld: denk aan ziekenhuizen, scholen en kantoren. Jij stuurt collega’s aan tijdens het volledige proces. Hierbij gebruik je jouw uitgebreide kennis op het gebied van gasinstallaties, waterinstallaties, werktuigkundige constructies en veiligheid. De opleiding Eerste monteur utiliteit duurt drie jaar. 

Eerste monteur utiliteit

Eerste monteur woning

Jij zorgt dat ieder project perfect wordt opgeleverd. Jij hebt immers uitgebreide kennis van installatietechniek en weet precies hoe je installaties in huizen en flats aanlegt. Jij leest bouwtekeningen alsof het prentenboeken zijn, houdt het overzicht en zorgt dat iedereen zijn taken kent voordat de werkdag begint. De opleiding Eerste monteur woning duurt drie jaar.

Eerste monteur woning

Jouw toekomst

Met de opleiding Installatietechniek heb je een hele sterke basis. Je kunt aan de slag bij een bedrijf voor installatietechniek en bij onderhoudsbedrijven. Een branche waar veel werk te vinden is. Maar je kunt ook doorstuderen of je verder specialiseren. De vier opleidingsniveaus die je op De Leijgraaf kunt volgen sluiten perfect op elkaar aan. Je kunt dus moeiteloos doorstromen naar de volgende verdiepingsslag. Zo ontwikkel jij je tot de installatietechnicus die jij wilt zijn. 

Geïnteresseerd in deze opleiding? Meld je aan voor de open avond.

Ik meld me aan

Filter

0
088-0170000