fbpx

Na een opleiding onderwijsassistent help je het onderwijs vooruit

Werk je graag met kinderen? En zie je het meteen als een kind meer uitleg of juist meer uitdaging nodig heeft? Dan is een baan als onderwijsassistent echt iets voor jou. Met je kennis en vaardigheden help je leerkrachten in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs of beroepsonderwijs. Dankzij jou kunnen zij hun lessen goed geven. Maar je zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat elke leerling op zijn of haar eigen niveau kan leren. Een belangrijke functie dus!

Welke opleiding onderwijsassistent past bij jou?

Dit ben jij

Natuurlijk ben je gek op kinderen. Daarnaast heb je een goed overzicht en oog voor detail. Heeft een kind moeite met de lesstof of met het tempo? Dan help je hem of haar vooruit. En zie je kinderen die zich vervelen tijdens de lessen? Dan help je ze juist aan wat extra uitdaging. Daarvoor moet je goed kunnen plannen en heel precies werken. Je bent namelijk de rechterhand van de leerkracht! Je taken zijn heel divers: van het voorbereiden van de lessen tot en met het organiseren van lesactiviteiten. Maar die afwisseling vind je juist hartstikke leuk!

Opleiding onderwijsassistent bol

De opleiding onderwijsassistent is een bol-opleiding. Dat betekent dat je vijf dagen in de week naar school gaat. Daar volg je theorie- en praktijklessen. Ook loop je een paar weken stage, in Nederland of in het buitenland.

Onderwijsassistent BOL

Taken van een onderwijsassistent 

Als onderwijsassistent heb je een breed takenpakket. Zo bereid je lesactiviteiten voor en begeleid je groepjes leerlingen tijdens de lessen. Maar je bijvoorbeeld houdt ook toezicht tijdens de pauze en je voert administratieve taken uit. Kortom: jij zorgt er op allerlei manieren voor dat leerkrachten hun werk goed kunnen doen.

Veelgestelde vragen

Welke vakken volg ik bij deze opleiding?

Tijdens deze opleiding ga je vooral praktisch aan de slag. Maar je volgt ook de nodige theorielessen. Je kunt deze vakken verwachten: Nederlands, Engels, Rekenen, Coaching, Beeldende vorming, Drama, Sport en spel, Muziek, Poppenspel, Ontwikkelingspsychologie, Didactiek, OJW (Aardrijkskunde, Geschiedenis, Natuurkunde, Techniek) en Interactievaardigheden.

Hoe lang duurt de opleiding?

Deze opleiding duurt drie jaar.

Hoeveel weken loop ik stage?

In het eerste leerjaar loop je 30 weken stage, 2 dagen in de week. In het tweede leerjaar loop je 40 weken stage, opnieuw 2 dagen in de week. In het derde leerjaar loop je 30 weken stage, dit keer 2 of 3 dagen in de week. Dat kan een stage in de regio zijn, maar ook in het buitenland. Bijvoorbeeld in Spanje, Portugal of Malta!

Uit welke delen bestaat de opleiding?

Onze mbo-opleidingen bestaan meestal uit een basisdeel, een profieldeel en één of meerdere keuzedelen. Je begint met de basis en kiest daarna een profiel waarin je je verdiept. Ook kun je keuzedelen kiezen, zoals Integraal Kind Centrum, Diversiteit en Expressief Talent. Zo stel je je opleiding bijna helemaal zelf samen!

Heb je nog een andere vraag? Neem dan gerust contact met ons op!

Contact

Filter

0
088-0170000