fbpx
bbl, bol - Niveau 1

Assistent Dienstverlening & Zorg (entree)

Wie neem jij straks alle zorg uit handen?

“Omdat je van alle markten thuis bent, kun je straks op veel plekken terecht”

Wat doet een assistent dienstverlening en zorg?

Mevrouw Bongers is niet meer zo goed ter been. Daarom kom je een aantal keer per week langs. Onderweg neem je meteen boodschappen voor haar mee. Nog even stofzuigen, het konijnenhok schoonmaken… en dan kan ze er weer tegenaan. Nog een kopje koffie? Dat kan nog net! Kun je meteen even horen of alles écht goed met haar gaat.

Als assistent dienstverlening en zorg help je mee op alle fronten van het dagelijkse huishoudelijke werk. Je doet bijvoorbeeld boodschappen, maakt het huis schoon, kookt, wast af of helpt met de verzorging van kinderen of huisdieren. Maar ook voor een gezellig praatje ben je altijd in.

Daarnaast doe je af en toe licht verzorgend werk. Een verpleegkundige helpt je daarbij. Het precieze werk dat je doet, verschilt per werkplek. Misschien kom je wel in een verpleeghuis of in de kinderopvang terecht. Maar ook in kantoren, op scholen, bij sportverenigingen en in de horeca zijn ze op zoek naar jou. En waar je ook komt: overal draag je een belangrijk steentje bij!

Wat zijn je belangrijkste taken?

 • Je ruimt op en maakt schoon.
 • Je voert verzorgende taken uit.
 • Je helpt collega’s met hun werk.
 • Je bereidt het werk voor.
 • Je helpt mensen daar waar nodig.

“Een persoonlijke coach helpt je om alles uit je opleiding én jezelf te halen” 

Hoe ziet de opleiding eruit?

Deze entree-opleiding duurt een jaar. Daarin krijg je les op school, maar je leert vooral in de praktijk. Vier dagen in de week werk je namelijk bij een erkend leerbedrijf in de regio. Daar leer je alle vaardigheden en verantwoordelijkheden van het vak goed kennen. Ook ontdek je zo waar je goed in bent. Op die manier groei je uit tot een échte zorgprofessional!

Vakken

 • Nederlands
 • Rekenen
 • Profiellessen
 • Keuzedeel
 • Burgerschapsdag
 • Mentoraat (LOB en coaching)

Praktijkervaring

 • Leerjaar 1: 400 uur stage (bol) of 650 uur stage (bbl)

Keuzedelen

Een mbo-opleiding bestaat niet alleen uit een basisdeel en een profieldeel, maar ook uit één of meer keuzedelen. Daarmee kun je jouw vakmanschap verbreden of verdiepen. De keuzedelen beslaan in totaal 15% van de opleidingstijd. Daar doe je ook examen in.

Uitstroomprofielen

In november stellen we een voorlopig studieadvies op. Twee maanden later volgt er een bindend studieadvies. Op basis van dat advies stroom je door naar een niveau 2-opleiding. Of je gaat meteen aan de slag natuurlijk!

De regio als klaslokaal

Écht iets leren … dat doe je in de praktijk. Daarom zien we de regio als jouw klaslokaal. Je voert je projecten dan ook uit bij bedrijven en instellingen in de regio. Daardoor sta je vanaf dag één met beide benen ‘in het vak’ en leer je de praktijk goed kennen. Maar we halen de praktijk ook naar binnen. Je krijgt bijvoorbeeld geregeld les van gastdocenten. Zij kennen de beroepen van nu én de toekomst namelijk als geen ander.

Onze nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven levert jou veel op. Ons onderwijs sluit altijd perfect aan bij de beroepspraktijk in de directe omgeving. Ook belangrijk: na je opleiding vind je vaak meteen een baan. Niet ver weg, maar ‘gewoon’ bij een bedrijf of instelling om de hoek. Wel zo fijn, toch?

Is deze opleiding iets voor mij?

Natuurlijk wil je graag weten of deze opleiding goed bij je past. Dat weet je natuurlijk nooit zeker, maar bekijk het lijstje hieronder eens. Als je je daarin herkent, is deze opleiding echt iets voor jou.

 • Je helpt graag anderen.
 • Je kunt goed met mensen omgaan.
 • Je steekt graag je handen uit je mouwen.
 • Je werkt netjes.
 • Je kunt goed samenwerken.

Bbl (beroepsbegeleidende leerweg)

Een bbl-opleiding is een combinatie van werken en leren. Je werkt op een zogenoemde leerwerkplek bij een erkend leerbedrijf of instelling in de regio. In principe werk je drie tot vier dagen per week en ga je een dag per week naar school voor theorie. Je leert dus vooral in de praktijk!

Wat zijn de kosten voor deze opleiding?

Natuurlijk wil je ook weten wat een opleiding kost, klik hier voor de actuele bedragen. Naast lesgeld betaal je per opleiding ook bijkomende kosten zoals voor bijvoorbeeld boeken, licenties, persoonlijke beschermingsmiddelen en eventueel excursies of buitenlandse reizen. Ben je benieuwd wat de bijkomende kosten van deze opleiding zijn? Klik dan hier. En ben je benieuwd naar de laptopeisen van deze opleiding, dan vind je die hier.

De leermiddelen per opleiding zijn zichtbaar op www.studers.nl. Tik in de zoekbalk ‘Leijgraaf’ en vind de lijst die hoort bij jouw opleiding. Je bent overigens vrij om je boeken te bestellen waar jij wilt.

Met welke vooropleiding heb je recht op toelating?

Om deze opleiding te volgen, heb je geen diploma nodig. Wel moet je 16 jaar of ouder zijn om met de opleiding te starten. Ook vindt er een kennismakingsgesprek plaats om je wat beter te leren kennen.

Kennismakingsgesprek en/of studiekeuzeadvies

Als je je aanmeldt voor deze opleiding dan nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek. Heb je behoefte aan een studiekeuzeadvies? Geef dit dan aan op je aanmeldformulier. We maken graag tijd vrij om je beter te leren kennen!

Kan ik doorstuderen na deze opleiding?

Na je opleiding kun je op zoek naar een baan. Maar je kunt natuurlijk ook doorstuderen! Als je dat wil, kun je het beste denken aan de volgende opleiding(en).

 • Mbo niveau 2

Ook nog goed om te weten

Kies je voor deze opleiding? Dan is een positieve leerhouding erg belangrijk. Hoe meer jij je openstelt voor advies en begeleiding, hoe beter je je beroep straks uit kunt voeren!

Crebonummer / opleiding 25741
Niveau 1
Start opleiding 29/08/2022
Leerweg bbl, bol

Lijkt dit je wat?

Direct aanmelden

Is deze opleiding écht wat voor jou? Gebruik dan de aanmeldbutton (rechts) bovenaan op deze pagina en meld je direct aan. Via deze button zijn de juiste opleidingsgegevens al voor jou ingevuld in het aanmeldformulier. Je komt direct op de juiste pagina terecht.

Meer informatie over aanmelden

Meeloopdagen

Wil je ervaren hoe het er bij ons op school aan toegaat? Dan nodigen we je van harte uit om een dag mee te lopen. Daarover vind je hier alle informatie.

Lees verder

Informatiedagen/-avonden

Lijkt deze opleiding je leuk, maar weet je het nog niet zeker? Dan kun je het beste een van onze informatiedagen/-avonden bezoeken. Hieronder zie je wanneer deze plaatsvinden.

Bekijk de kalender

Filter

0
088-0170000