fbpx
bbl - Niveau 2

Chauffeur Wegvervoer

Dit is dé kans om je droom waar te maken: chauffeur worden!

“Logistieke bedrijven zitten te springen om gedreven chauffeurs”

Wat doet een chauffeur wegvervoer?

Door de grote voorruit komt het zonlicht steeds sterker naar binnen. Vanmorgen in Nederland was het nog mistig en kil, maar in Frankrijk begint de zon al flink te schijnen. Daarom draai je het raam open en geniet je van de wind in je haren. En van de vrijheid natuurlijk… De ene week rij je op Groningen, de andere week op Marseille: wat een machtig vak. King of the road!

Als chauffeur wegvervoer vervoer je ladingen naar de juiste plek. Dat kan binnen Nederland zijn, maar ook internationaal. Daar komt heel wat bij kijken. Het begint natuurlijk met het laden van de vrachtwagen. Vervolgens check je het routeboek en de papieren, en je controleert de vrachtwagen. Alles gereed? Instappen en gaan! Want je hebt een strak tijdschema.

Als chauffeur heb je veel verantwoordelijkheid. Je zorgt er namelijk voor dat jouw lading veilig en op tijd op de juiste plek terechtkomt. Dat gaat uiteraard niet vanzelf. Je kiest de juiste route (met behulp van je navigatiesysteem) en je gaat op weg. Onderweg houd je de rij- en rusttijden goed in de gaten, want veiligheid gaat voor alles: voor jou en voor de andere medeweggebruikers. Als je eenmaal op weg bent, ben je écht in je element. De snelweg is van jou!

Wat zijn je belangrijkste taken?

 • Je vervoert ladingen.
 • Je bereidt je rit voor en maakt routeplannen.
 • Je inspecteert de ladingen die je meeneemt.
 • Je laadt de vrachtwagen op een verantwoorde manier.
 • Je levert de goederen op tijd af.

“We leiden je praktisch op, zodat je na twee jaar direct aan de slag kunt”

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding duurt twee jaar. Daarin krijg je les op school, maar je leert vooral in de praktijk. Vier dagen in de week werk je namelijk bij een transportbedrijf in de regio. Door vooral te ‘doen’, leer je het beroep en je werkzaamheden snel goed kennen. Na twee jaar ben je helemaal klaar voor het échte werk: elke dag de weg op!

Vakken

 • Nederlands
 • Engels
 • Duits
 • Rekenen
 • Burgerschap
 • Vakleer

Praktijkervaring

 • Leerjaar 1: vier dagen lerend werken per week
 • Leerjaar 2: vier dagen lerend werken per week

Keuzedelen

Een mbo-opleiding bestaat niet alleen uit een basisdeel en een profieldeel, maar ook uit één of meer keuzedelen. Daarmee kun je jouw vakmanschap verbreden of verdiepen. De keuzedelen beslaan in totaal 15% van de opleidingstijd. Daar doe je ook examen in.

 • Digitale vaardigheden
 • Ondernemend gedrag

De regio als klaslokaal

Écht iets leren … dat doe je in de praktijk. Daarom zien we de regio als jouw klaslokaal. Je voert je projecten dan ook uit bij bedrijven en instellingen in de regio. Daardoor sta je vanaf dag één met beide benen ‘in het vak’ en leer je de praktijk goed kennen. Maar we halen de praktijk ook naar binnen. Je krijgt bijvoorbeeld geregeld les van gastdocenten. Zij kennen de beroepen van nu én de toekomst namelijk als geen ander.

Onze nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven levert jou veel op. Ons onderwijs sluit altijd perfect aan bij de beroepspraktijk in de directe omgeving. Ook belangrijk: na je opleiding vind je vaak meteen een baan. Niet ver weg, maar ‘gewoon’ bij een bedrijf of instelling om de hoek. Wel zo fijn, toch?

Is deze opleiding iets voor mij?

Natuurlijk wil je graag weten of deze opleiding goed bij je past. Dat weet je natuurlijk nooit zeker, maar bekijk het lijstje hieronder eens. Als je je daarin herkent, is deze opleiding echt iets voor jou.

 • Je vindt het heerlijk om onderweg te zijn.
 • Je hebt verantwoordelijkheidsgevoel.
 • Je bent zelfstandig.
 • Je werkt gestructureerd en precies.
 • Je vindt het geweldig om te rijden.

Bbl (beroepsbegeleidende leerweg)

Een bbl-opleiding is een combinatie van werken en leren. Je werkt op een zogenoemde leerwerkplek bij een erkend leerbedrijf of instelling in de regio. In principe werk je drie tot vier dagen per week en ga je een dag per week naar school voor theorie. Je leert dus vooral in de praktijk!

Wat zijn de kosten voor deze opleiding?

Natuurlijk wil je ook weten wat een opleiding kost, klik hier voor de actuele bedragen. Naast lesgeld betaal je per opleiding ook bijkomende kosten zoals voor bijvoorbeeld boeken, licenties, persoonlijke beschermingsmiddelen en eventueel excursies of buitenlandse reizen. Ben je benieuwd wat de bijkomende kosten van deze opleiding zijn? Klik dan hier. En ben je benieuwd naar de laptopeisen van deze opleiding, dan vind je die hier.

De leermiddelen per opleiding zijn zichtbaar op www.studers.nl. Tik in de zoekbalk ‘Leijgraaf’ en vind de lijst die hoort bij jouw opleiding. Je bent overigens vrij om je boeken te bestellen waar jij wilt.

Met welke vooropleiding heb je recht op toelating?

 • Vmbo b
 • Mbo entree

Kennismakingsgesprek en/of studiekeuzeadvies

Als je je aanmeldt voor deze opleiding dan nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek. Heb je behoefte aan een studiekeuzeadvies? Geef dit dan aan op je aanmeldformulier. We maken graag tijd vrij om je beter te leren kennen!

Kan ik doorstuderen na deze opleiding?

Na je opleiding kun je op zoek naar een baan. Maar je kunt natuurlijk ook doorstuderen! Als je dat wil, kun je het beste denken aan de volgende opleiding(en).

 • Logistiek Teamleider

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt. Klik hier voor de laatste informatie.

Ook nog goed om te weten

Deze regio hoort bij de belangrijkste logistieke regio’s van Nederland. De kans is dus extra groot dat je een baan vindt die helemaal bij je past.

Crebonummer / opleiding 25671
Niveau 2
Start opleiding 29/08/2022
Leerweg bbl

Lijkt dit je wat?

Direct aanmelden

Is deze opleiding écht wat voor jou? Gebruik dan de aanmeldbutton (rechts) bovenaan op deze pagina en meld je direct aan. Via deze button zijn de juiste opleidingsgegevens al voor jou ingevuld in het aanmeldformulier. Je komt direct op de juiste pagina terecht.

Meer informatie over aanmelden

Meeloopdagen

Wil je ervaren hoe het er bij ons op school aan toegaat? Dan nodigen we je van harte uit om een dag mee te lopen. Daarover vind je hier alle informatie.

Lees verder

Informatiedagen/-avonden

Lijkt deze opleiding je leuk, maar weet je het nog niet zeker? Dan kun je het beste een van onze informatiedagen/-avonden bezoeken. Hieronder zie je wanneer deze plaatsvinden.

Bekijk de kalender

Filter

0
088-0170000