fbpx
bbl - Niveau 2

Metselaar

Word jij pas echt gelukkig als je lekker aan de slag kunt? Dan is een bouw- hout- of meubelopleiding waarschijnlijk iets voor jou. Je handen uit de mouwen en dingen maken: dat is wat jij het liefste doet! Vakmensen zoals jij zijn bovendien hard nodig. Dus of je nou kiest voor een vak als uitvoerder, timmerman of meubelmaker: jij gaat het straks maken!

“Studeren, werken én je eigen geld verdienen: maak de perfecte start!”

Wat doet een metselaar?

De dag begint al vroeg op de bouwplaats. Met de speakers op de achtergrond gaan jij en je collega’s aan de slag. Gelukkig is het droog. Maar ook als het regent, gaat de bouw altijd door. Prima wat jou betreft, want daar staat de vrijheid van dit vak tegenover. En of je nou een strak muurtje metselt of een oude gevel restaureert: jij levert vakwerk!

Als metselaar ben je breed opgeleid. Meestal werk je in een team met een voorman. Met hem overleg je over je taken. Die variëren van metsel- en lijmwerk tot en met herstelwerkzaamheden. Wat je ook doet, je werkt met allerlei soorten materialen en bent van alle markten thuis. Van rechte muren tot en met deur- en raamopeningen onder architectuur: jij kunt het maken!

Als metselaar maak je vaak deel uit van een bouwteam. Daarin draag je bij allerlei bouwprojecten: van nieuwbouwwoningen en verbouwingen tot en met het onderhoud van woningen, winkelpanden, ziekenhuizen en kantoren. Aan vakwerk is immers overal behoefte.

Wat zijn je belangrijkste taken?

 • Je bereidt de werkplek voor.
 • Je voert diverse metselwerkzaamheden uit.
 • Je voert herstelwerkzaamheden uit.
 • Je controleert je gereedschappen en het materiaal.
 • Je controleert je werk en ruimt weer op.

“Tijdens de opleiding ervaar je al wat er komt kijken bij een baan in de bouw”

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding duurt twee jaar. Daarin krijg je les op school, maar je leert vooral in de praktijk. Vier dagen in de week werk je namelijk bij een erkend leerbedrijf in de regio. Door vooral te ‘doen’, leer je het beroep en de werkzaamheden snel goed kennen.

Op school krijg je les van een vakdocent die je begeleidt en klaarstoomt voor je theorie-examens. Maar op de bouwplaats leer je natuurlijk het meest! Na twee jaar ben je dan ook helemaal klaar voor het échte werk.

Vakken

 • Nederlands 2F
 • Rekenen 2F
 • LB
 • Vakleer
 • VCA

Praktijkervaring

 • Leerjaar 1: 20 weken lintstage van 2 dagen en 10 weken van 3 dagen per week (gedurende leerjaar 1 ga je over van bol naar bbl)
 • Leerjaar 2: vier dagen lerend werken per week

Keuzedelen

Een mbo-opleiding bestaat niet alleen uit een basisdeel en een profieldeel, maar ook uit één of meer keuzedelen. Daarmee kun je jouw vakmanschap verbreden of verdiepen. De keuzedelen beslaan in totaal 15% van de opleidingstijd. Daar doe je ook examen in.

De regio als klaslokaal

Écht iets leren… dat doe je in de praktijk. Daarom zien we de regio als jouw klaslokaal. Je voert je projecten dan ook uit bij bedrijven en instellingen in de regio. Daardoor sta je vanaf dag één met beide benen ‘in het vak’ en leer je de praktijk goed kennen. Maar we halen de praktijk ook naar binnen. Je krijgt bijvoorbeeld geregeld les van gastdocenten. Zij kennen de beroepen van nu én de toekomst namelijk als geen ander.

Onze nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven levert jou veel op. Ons onderwijs sluit altijd perfect aan bij de beroepspraktijk in de directe omgeving. Ook belangrijk: na je opleiding vind je vaak meteen een baan. Niet ver weg, maar ‘gewoon’ bij een bedrijf of instelling om de hoek. Wel zo fijn, toch?

Is deze opleiding iets voor mij?

Natuurlijk wil je graag weten of deze opleiding goed bij je past. Dat weet je natuurlijk nooit zeker, maar bekijk het lijstje hieronder eens. Als je je daarin herkent, is deze opleiding echt iets voor jou.

 • Je bent graag buiten.
 • Je steekt je handen graag uit de mouwen.
 • Je kunt goed alleen werken, maar ook in teamverband.
 • Je hebt ruimtelijk inzicht.
 • Je werkt nauwkeurig.

Bbl (beroepsbegeleidende leerweg)

Een bbl-opleiding is een combinatie van werken en leren. Je werkt op een zogenoemde leerwerkplek bij een erkend leerbedrijf of instelling in de regio. In principe werk je drie tot vier dagen per week en ga je een dag per week naar school voor theorie. Je leert dus vooral in de praktijk!

Wat zijn de kosten voor deze opleiding?

Natuurlijk wil je ook weten wat een opleiding kost, klik hier voor de actuele bedragen. Naast lesgeld betaal je per opleiding ook bijkomende kosten zoals voor bijvoorbeeld boeken, licenties, persoonlijke beschermingsmiddelen en eventueel excursies of buitenlandse reizen. Ben je benieuwd wat de bijkomende kosten van deze opleiding zijn? Klik dan hier. En ben je benieuwd naar de laptopeisen van deze opleiding, dan vind je die hier.

De leermiddelen per opleiding zijn zichtbaar op www.studers.nl. Tik in de zoekbalk ‘Leijgraaf’ en vind de lijst die hoort bij jouw opleiding. Je bent overigens vrij om je boeken te bestellen waar jij wilt.

Van de Concreet methode, die volledig is meeberekend bij boeken/licenties, wordt 50% vergoed door de werkgever.

Met welke vooropleiding heb je recht op toelating?

 • Vmbo b

Kennismakingsgesprek en/of studiekeuzeadvies

Als je je aanmeldt voor deze opleiding dan nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek. Heb je behoefte aan een studiekeuzeadvies? Geef dit dan aan op je aanmeldformulier. We maken graag tijd vrij om je beter te leren kennen!

Kan ik doorstuderen na deze opleiding?

Na je opleiding kun je op zoek naar een baan. Maar je kunt natuurlijk ook doorstuderen! Als je dat wil, kun je het beste denken aan de volgende opleiding(en).

 • Allround Metselaar

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt. Klik hier voor de laatste informatie.

Ook nog goed om te weten

Deze opleiding wordt samen met Bouwmensen (www.bouwmensen.nl) aangeboden. Bij hen volg je de praktijklessen, op school de theorie. Als schakel tussen de opleiding en de bedrijven in de regio regelt Bouwmensen jouw leerplek. Hierdoor ben jij zeker van een goede leerplek in de regio én ondersteunen wij jouw leerbedrijf bij de begeleiding. De regio is jouw klaslokaal! Bovendien verdien je meteen salaris. Uiteraard mag je ook in dienst gaan bij een individueel leerbedrijf naar eigen keuze. Je volgt dan hetzelfde opleidingsprogramma van De Leijgraaf, maar het is onzeker of dat bedrijf dezelfde aanvullende diensten aanbiedt.

Deze opleiding start in bol. Eerst zorg je dat je basisvaardigheden beheerst. In overleg met je werkgever stap je daarna over op bbl. Heb je gekozen voor een individueel leerbedrijf naar eigen keuze? Dan kun je de opleiding ook in bbl starten, mits er voldoende individuele aanmeldingen zijn.

Crebonummer / opleiding 25786
Niveau 2
Start opleiding 29/08/2022
Leerweg bbl

Lijkt dit je wat?

Direct aanmelden

Is deze opleiding écht wat voor jou? Gebruik dan de aanmeldbutton (rechts) bovenaan op deze pagina en meld je direct aan. Via deze button zijn de juiste opleidingsgegevens al voor jou ingevuld in het aanmeldformulier. Je komt direct op de juiste pagina terecht.

Meer informatie over aanmelden

Meeloopdagen

Wil je ervaren hoe het er bij ons op school aan toegaat? Dan nodigen we je van harte uit om een dag mee te lopen. Daarover vind je hier alle informatie.

Lees verder

Informatiedagen/-avonden

Lijkt deze opleiding je leuk, maar weet je het nog niet zeker? Dan kun je het beste een van onze informatiedagen/-avonden bezoeken. Hieronder zie je wanneer deze plaatsvinden.

Bekijk de kalender

Filter

0
088-0170000