fbpx
bbl - Niveau 4

Werkvoorbereider Fabricage

Zorg jij er straks voor dat je collega’s de mooiste producten kunnen maken?

“Je kunt overal aan de slag: technische bedrijven genoeg!”

Wat doet een werkvoorbereider fabricage?

Cijfers, berekeningen, planningen… Dat is waar jij je de hele dag mee bezighoudt. Jij bent immers het cijferkanon van het bedrijf. Met gemak reken je uit wat er allemaal nodig is om een grote order te produceren. In no time breng je in kaart welke collega’s wat moeten doen, hoeveel materialen ze daarbij nodig hebben en wanneer de klus kan worden opgeleverd. En als ze daar klaar mee zijn? Dan heb jij de volgende order alweer voorbereid.

Als werkvoorbereider fabricage werk je bij een bedrijf dat technische producten fabriceert. Of je nou werkt in de metaalindustrie, in de machinebouw, in de automatisering of in de transportmiddelenindustrie: jij weet precies hoe je in kaart kunt brengen wat er allemaal nodig is om een product te produceren.

Tijdens de productie hou je de voortgang in de gaten en los je eventuele problemen op. Op die manier zorg je ervoor dat de planning nooit in gevaar komt. En zit een project erop? Dan bekijk je altijd wat de volgende keer beter kan. Zo’n perfectionist ben je namelijk wel.

Wat zijn je belangrijkste taken?

 • Je berekent de benodigde werkzaamheden, materialen en middelen.
 • Je stelt begrotingen en planningen op.
 • Je bestelt materialen en organiseert de mensen en middelen.
 • Je controleert de voortgang en kwaliteit.
 • Je zorgt voor een goede documentatie.

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding duurt twee of drie jaar. Daarin krijg je les op school, maar je leert vooral in de praktijk. Vier dagen in de week werk je namelijk bij een erkend leerbedrijf in de regio.

Door vooral te ‘doen’, leer je het beroep en de werkzaamheden snel goed kennen. Je brengt je kennis dus al meteen in de praktijk! Na de opleiding ben je dan ook helemaal klaar voor het échte werk.

Vakken

 • Rekenen 3F
 • Engels B2
 • Nederlands 3F
 • Burgerschap
 • Bedrijfskunde
 • Industriële productie
 • Management
 • 3D-tekenen

Praktijkervaring

 • Leerjaar 1: vier dagen lerend werken per week
 • Leerjaar 2: vier dagen lerend werken per week
 • Leerjaar 3: vier dagen lerend werken per week

Keuzedelen

Een mbo-opleiding bestaat niet alleen uit een basisdeel en een profieldeel, maar ook uit één of meer keuzedelen. Daarmee kun je jouw vakmanschap verbreden of verdiepen. De keuzedelen beslaan in totaal 15% van de opleidingstijd. Daar doe je ook examen in.

De regio als klaslokaal

Écht iets leren… dat doe je in de praktijk. Daarom zien we de regio als jouw klaslokaal. Je voert je projecten dan ook uit bij bedrijven en instellingen in de regio. Daardoor sta je vanaf dag één met beide benen ‘in het vak’ en leer je de praktijk goed kennen. Maar we halen de praktijk ook naar binnen. Je krijgt bijvoorbeeld geregeld les van gastdocenten. Zij kennen de beroepen van nu én de toekomst namelijk als geen ander.

Onze nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven levert jou veel op. Ons onderwijs sluit altijd perfect aan bij de beroepspraktijk in de directe omgeving. Ook belangrijk: na je opleiding vind je vaak meteen een baan. Niet ver weg, maar ‘gewoon’ bij een bedrijf of instelling om de hoek. Wel zo fijn, toch?

Is deze opleiding iets voor mij?

Natuurlijk wil je graag weten of deze opleiding goed bij je past. Dat weet je natuurlijk nooit zeker, maar bekijk het lijstje hieronder eens. Als je je daarin herkent, is deze opleiding echt iets voor jou.

 • Je kunt goed rekenen.
 • Je werkt nauwkeurig.
 • Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel.
 • Je kunt goed samenwerken.
 • Je hebt technisch inzicht.

Bbl (beroepsbegeleidende leerweg)

Een bbl-opleiding is een combinatie van werken en leren. Je werkt op een zogenoemde leerwerkplek bij een erkend leerbedrijf of instelling in de regio. In principe werk je drie tot vier dagen per week en ga je een dag per week naar school voor theorie. Je leert dus vooral in de praktijk!

Wat zijn de kosten voor deze opleiding?

Natuurlijk wil je ook weten wat een opleiding kost, klik hier voor de actuele bedragen. Naast lesgeld betaal je per opleiding ook bijkomende kosten zoals voor bijvoorbeeld boeken, licenties, persoonlijke beschermingsmiddelen en eventueel excursies of buitenlandse reizen. Ben je benieuwd wat de bijkomende kosten van deze opleiding zijn? Klik dan hier. En ben je benieuwd naar de laptopeisen van deze opleiding, dan vind je die hier.

De leermiddelen per opleiding zijn zichtbaar op www.studers.nl. Tik in de zoekbalk ‘Leijgraaf’ en vind de lijst die hoort bij jouw opleiding. Je bent overigens vrij om je boeken te bestellen waar jij wilt.

Met welke vooropleiding heb je recht op toelating?

 • Niveau 3-opleidingen in dezelfde richting
 • Ervaring in het bedrijfsleven

Kennismakingsgesprek en/of studiekeuzeadvies

Wil je een kennismakingsgesprek en/of een studiekeuzeadvies? Geef dit dan aan op je aanmeldformulier. We maken graag tijd vrij om je beter te leren kennen!

Kan ik doorstuderen na deze opleiding?

Na je opleiding kun je op zoek naar een baan. Maar je kunt natuurlijk ook doorstuderen! Als je dat wil, kun je het beste denken aan de volgende opleiding(en).

 • Hbo Bedrijfskunde

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt. Klik hier voor de laatste informatie.

Crebonummer / opleiding 25122
Niveau 4
Start opleiding 29/08/2022
Leerweg bbl

Lijkt dit je wat?

Direct aanmelden

Is deze opleiding écht wat voor jou? Gebruik dan de aanmeldbutton (rechts) bovenaan op deze pagina en meld je direct aan. Via deze button zijn de juiste opleidingsgegevens al voor jou ingevuld in het aanmeldformulier. Je komt direct op de juiste pagina terecht.

Meer informatie over aanmelden

Meeloopdagen

Wil je ervaren hoe het er bij ons op school aan toegaat? Dan nodigen we je van harte uit om een dag mee te lopen. Daarover vind je hier alle informatie.

Lees verder

Informatiedagen/-avonden

Lijkt deze opleiding je leuk, maar weet je het nog niet zeker? Dan kun je het beste een van onze informatiedagen/-avonden bezoeken. Hieronder zie je wanneer deze plaatsvinden.

Bekijk de kalender

Filter

0
088-0170000