fbpx

19 september 2019

Project Proefstuderen gaat van start

‘Kennismaken met het mbo & proefstuderen op De Leijgraaf’

Schooljaar 2017 – 2018 hebben er op het gebied van werving en voorlichting verkennende sessies plaatsgevonden met het vo uit de regio’s. Met als doel de samenwerking met elkaar op te zoeken, gedeeld eigenaarschap te creëren en te onderzoeken waar de vo leerling in het kader van LOB behoefte aan heeft en wat bijdraagt aan een gedegen studiekeuze in het mbo.

Dit schooljaar zal op de locatie Veghel Muntelaar het programma ‘proefstuderen’ starten waarbij ongeveer 300 vmbo-t leerlingen van het Elde College (Schijndel), het Fioretti College (Veghel) en het Udens College (Uden) kennis komen maken met het mbo. Het betreft hier de pilot voor de regio Meierijstad – Uden. Dit traject levert de vo leerling producten op die gebruikt kunnen worden voor het profielwerkstuk en/of het loopbaandossier.

Agenda:

Startevent                                        26 september 15:00 – 17:00 uur

Proefstuderen sessie 1                 21 oktober 14:00 – 16:00 uur

Proefstuderen sessie 2                4 november 14:00 – 16:00 uur

Speeddate café                             15 november 13:00 – 15:00 uur (voorafgaand aan Open Dag)

Programma:

Startevent 26 september 15:00 – 17:00 uur ‘Maak kennis met het mbo’

Tijdens het startevent maakt de vo leerling verplicht kennis met een 2 tal opleidingen van De Leijgraaf. De te bezoeken opleidingen zijn vooraf gekozen door de vo leerling. Op de betreffende vo school maakt de leerling voorbereidende opdrachten, hieruit vloeien vragen voort die de leerling meeneemt om voor zichzelf te beantwoorden tijdens het startevent. Naast het bezoeken van de 2 verplichte opleidingen krijgt de leerling ook de mogelijkheid om kennis te maken met het SBB (stagelopen op het mbo), het leerwerkloket (baankansen in de regio), mbo vaardigheden (wat houdt studeren op het mbo in) en is er de mogelijkheid te kiezen voor de workshop ‘Kiezen doe je zo’ (studiekeuzecheck).  De vo leerling maakt uit het aanbod van deze 4 workshops een keuze van 2 workshops die hij of zij naast de 2 opleidingen bezoekt.

Proefstudeersessies 21 oktober en 4 november 14:00 – 16:00 uur

Na deelname aan het startevent wordt er op het betreffende vo gereflecteerd met de leerling en komt de leerling tot 1 opleidingskeuze voor de proefstudeersessies. Waarbij sessie 2 een vervolg en verdieping is op sessie 1. Het proefstuderen heeft als doel de vo leerling reële ervaringen op te laten doen binnen het mbo en daarmee een bewuste keuze kan maken voor een vervolgstudie.

Speeddate café 15 november 13:00 – 15:00 uur (voorafgaand aan de open dag)

Voorafgaand aan de open dag kunnen de vo leerlingen, tijdens een speeddatesessie, in gesprek gaan met mbo studenten van De Leijgraaf en bedrijven.

Filter

0
088-0170000