fbpx

Alles over het mbo

De Leijgraaf heeft drie regiocolleges: Cuijk, Oss, en Meierijstad. Waar je ook gaat studeren, je volgt je lessen in gebouwen met een eigen sfeer. We zijn geen leerfabriek. Integendeel zelfs: we hebben aandacht voor en contact met iedere individuele student. Daar ben jij er een van! De Leijgraaf is altijd dichtbij.

Ons onderwijs

In de lessen besteden we veel aandacht aan het beroep, maar ook aan jouw ontwikkeling als persoon. Naast het basisdeel van je opleiding kun je kiezen voor een profieldeel en keuzedelen. Zo geef je je opleiding zelf vorm en zorg je dat hij perfect bij je past!

Verder studeren

Als je na je niveau-4 opleiding verder wil studeren (bijvoorbeeld op het hbo), dan bereiden we je daar op voor. Alle opleidingen bevatten lessen Nederlands, rekenen en Engels. Voor die vakken (met uitzondering van Engels niveau 1, 2 en 3) zijn er verplichte centrale examens.

We helpen je

Natuurlijk wil je tijdens je studie graag goede begeleiding. Bij ons krijg je je eigen coach, die je helpt met alles wat met je studie te maken heeft. We houden coachgesprekken, studievoortganggesprekken en ouderavonden, waarin we bespreken hoe het met je gaat. Mocht je extra begeleiding nodig hebben, dan staat er een team van specialisten voor je klaar.

Het studieadvies

In het eerste leerjaar geven we niveau 1 (in de 4e maand) en voor niveau 2, 3 en 4 (in de 9e tot de 12e maand) een studieadvies. Dat advies is bindend.

Studiegids De Leijdraad

De studiegids met praktische informatie voor studenten van De Leijgraaf vind je hier.

Over het mbo

Kies je bol of bbl?

We geven onze opleidingen in bol- en bbl-vorm. Kies je voor een bol-opleiding? Dan krijg je meer theorie en ben je vaak op school. Kies je voor een bbl-opleiding? Dan combineer je werken en leren. Je bent dan veel minder op school.

Bol (beroepsopleidende leerweg)

Volg je een bol-opleiding, dan breng je de meeste tijd door op school (meestal vijf dagen per week). Daarnaast loop je stages (bij een erkend leerbedrijf) en voer je praktijkopdrachten uit. Je krijgt dus veel theorie en tijd voor zelfstudie. Omdat je vaak op school bent, heb je ook meer contact met klasgenoten.

Bbl (beroepsbegeleidende leerweg)

Een bbl-opleiding is een combinatie van werken en leren. Ideaal als je niet de hele dag op school wilt zijn. Je werkt op een leerwerkplek bij een erkend leerbedrijf of instelling (meestal drie of vier dagen per week). Eén dag per week kom je naar school voor theorielessen. De leerwerkplek zoek je zelf, maar als je hulp nodig hebt, staan we vanzelfsprekend voor je klaar.

Vier niveaus

Het mbo-onderwijs kent 4 niveaus:

 1. Entreeonderwijs (niveau 1)
 2. Niveau 2: medewerker/basisberoepsbeoefenaar
 3. Niveau 3: zelfstandig medewerker/zelfstandig beroepsbeoefenaar/vakopleiding
 4. Niveau 4: middenkaderfunctionaris/gespecialiseerd beroepsbeoefenaar (geeft toegang tot hbo)

De niveaus sluiten op elkaar aan. Dat wil zeggen dat je met een diploma op niveau 2 verder kunt gaan met een opleiding op niveau 3 in dezelfde studierichting. Met een diploma op niveau 4 kun je doorstromen naar het hoger beroepsonderwijs (hbo).

Begeleiding

Begeleiding bij De Leijgraaf

De Leijgraaf is een kleinschalig georganiseerde school. Dat betekent dat we onze studenten goed kennen en individuele aandacht geven. Zo krijgt iedere student een eigen coach, die vragen beantwoordt en begeleiding biedt waar dat nodig is.

Iedereen in onze organisatie wil het beste voor onze studenten. Docenten, instructeurs, coaches: ze staan voor je klaar, tijdens de les en buiten de lessen om.

Extra begeleiding

Als je extra begeleiding nodig hebt (of je docent denkt dat je het nodig hebt), bekijken we wat we voor je kunnen doen. Je coach helpt je daarbij. Bijvoorbeeld als je moeite hebt met een bepaald vak, maar ook als je moeite hebt met plannen of last hebt van dyslexie. Of wie weet speelt er thuis wel iets, waardoor je minder kunt presteren. Bespreek het met je coach!

Check it

Heb je vragen over jouw school of jouw leven? Zoals je studiekeuze of geldzaken? Dan vind je veel hulp en antwoorden op Check it. Dit is een (anonieme) website waar je betrouwbare informatie vindt, ook over onderwerpen waar je liever niet met vrienden of familie over praat. Via Check it kun je ook chatten met experts die je kunnen helpen.

Jouw talent telt

Uitblinkers op onze school kunnen meedoen aan projecten en programma’s. Die helpen je bij je persoonlijke ontwikkeling (denk aan projecten voor het ontwikkelen van ondernemerschap). Daarnaast besteden we aandacht aan studenten met andere talenten, bijvoorbeeld via ons muziek- en theaterproject Trots of in de begeleiding van topsporttalenten.

Theatergroep Trots

Theatergroep Trots bestaat uit studenten van De Leijgraaf. Samen met een professioneel team maken zij theatervoorstellingen waarin actuele maatschappelijke thema’s, waar jongeren mee te maken hebben, aan het licht komen. De voorstelling wordt gespeeld in de theaters in de regio Noordoost-Brabant.

Meer over Theatergroep Trots en de voorstellingen? Bekijk Facebook en Instagram

Skills Heroes

Skills Heroes zijn vakwedstrijden voor mbo’ers, in ieder leerjaar en van elk niveau. Je krijgt de kans om je talenten te laten zien, in verschillende vakrichtingen. Er zijn voorrondes, regionale wedstrijden en vervolgens landelijke finales. Deze vakwedstrijden geven jou als aanstormend vaktalent een podium én de kans om je nog verder te ontwikkelen.

In het schooljaar 2018-2019 behaalden onze studenten zes podiumplaatsen, waarvan zelfs een gouden plak: de Nederlands kampioen ICT-Beheer studeert bij ons!

Leijgraaf Lift

Natuurlijk is je diploma belangrijk, maar bij De Leijgraaf kijken we verder. Bijvoorbeeld naar je ontwikkeling in het algemeen. Leijgraaf Lift is een project dat nieuwsgierige en ambitieuze studenten helpt. We koppelen je aan een mentor, die samen met jou over de grenzen van je studie heen kijkt. Soms gaat het om heel praktische zaken, een andere keer juist om je kijk op jezelf en wat je in je mars hebt.

Studenten Claire, Maurice en Iris maakten gebruik van Leijgraaf Lift. Zij vertellen wat hen dat heeft opgeleverd.

Herken je jezelf in één van deze verhalen?
Dan biedt De Leijgraaf je de mogelijkheid om meer uit jezelf te halen. Na je aanmelding volgt een motivatiegesprek en koppelen we je aan een mentor. Vaak is dat een professional of werkgever uit het bedrijfsleven of een instelling. Samen ga je je ambities verkennen. Dat doe je tijdens schooltijd, maar ook daarbuiten. Samen ontdek je je ambities en ontmoet je mensen die je verder kunnen helpen.

Denk je dat je in aanmerking komt voor Leijgraaf Lift? Vraag dan om meer informatie. Dat kan via:

Route-X

Stel: je start met een beroepsopleiding bij De Leijgraaf (bbl of bol). Maar blijkt na een tijdje dat dit niet de juiste opleiding voor jou is? Dan kun je gebruikmaken van Route-X. Route-X is de weg naar een nieuwe studie- en loopbaankeuze. Samen met een coach en een team van trainers ontdek je wat wél bij jou past.

Werkwijze

Het reguliere Route-X traject duurt 6 weken. In die periode onderzoek je je kwaliteiten, vaardigheden en interesses. Dat doe je samen met gemiddeld 8 tot 15 andere studenten. Jullie voeren individuele opdrachten uit, maar werken ook als groep samen. Je zult merken: je krijgt een steeds beter beeld van jezelf en van de opleidingen en beroepen die je aanspreken.

Je volgt vakken zoals studie- en loopbaanoriëntatie, Personal Branding, praktijklessen, Nederlands, rekenen, sport, koken en je loopt stage. Er is een vast lesrooster per week, waarbij je 3 dagen naar school gaat en 2 dagen per week oriënterend stage loopt.

Na 6 weken start je met een verdiepende stage (3 dagen per week), op een plek die past bij jouw interesses en vaardigheden. Welk bedrijf of welke instelling dat wordt, onderzoek je samen met een Job Hunter. Tijdens je stage voer je opdrachten uit, zodat je meer te weten komt over het bedrijf en de branche. Zo ontdek je of dat beroep bij je past.

Eén ochtend per week kom je (online) terug naar Route-X. Dan bespreken we je stage en heb je individuele gesprekken met je coach van Route-X. Daarnaast werken we aan vakken als Nederlands en rekenen.

Naast de reguliere Route-X is er ook het maatwerktraject. Dit is een traject tot het einde schooljaar, waar studenten individueel en op maat begeleid worden.

Ook is er het bemiddelingstraject. Dit traject heeft als belangrijkste kenmerk dat het normaal gesproken kort is en vaak bestaat uit een of meerdere adviesgesprekken aan de hand van een beroepskeuzetest.

Aan alle trajecten gaat een intakegesprek en een beroepskeuzetest vooraf.

Aanmelden

Aanmelden voor Route-X doet je coach voor je. Heb je vragen? Of hebben je ouders/verzorgers behoefte aan wat meer informatie? Laat het ons weten! Stel je vraag via route-x@leijgraaf.nl of neem contact op met één van onze medewerkers:

Nadia Kettani: 06-89972141
Mily Jansen: 06 – 89972329
Marco Janssen: 06 – 11278372
Ronald Swevels: 06 – 15088996

Externen, zoals vertegenwoordigers van vmbo-scholen en havo, kunnen contact opnemen met Carlien van den Akker, 088 – 017 75 79 of carlien.akker@leijgraaf.nl.

Wil je meer informatie over Route-X? Bekijk dan onderstaand filmpje!

Stages

Stages helpen je om datgene wat je in de lessen leert, in de praktijk te brengen. Stages zijn dus een belangrijk onderdeel van onze bol-opleidingen!

In het mbo noemen we stage: beroepspraktijkvorming (bpv). Al vanaf het eerste jaar maak je zo kennis met je beroep.

Vaak doe je de bpv bij bedrijven en instellingen in de regio. Maar bij sommige opleidingen kun je ook praktijkervaring opdoen bij een ‘praktijkleercentrum’, zoals de praktijkrestaurants en Het LeijHuis. Dat zijn bedrijven van De Leijgraaf, waar docenten aanwezig zijn om je te begeleiden.

Als je een opleiding volgt, doe je de bpv (of heb je een leerbaan) bij een ‘erkend bedrijf’. SBB bepaalt welke bedrijven zichzelf erkend leerbedrijf mogen noemen. Je kunt ook zelf een bpv-plaats zoeken. Bij sommige opleidingen kun je zelfs de bpv in het buitenland doen.

Wij zorgen voor een bpv-begeleider. Hij of zij helpt je met vragen over je bpv. Ook komt je bpv-begeleider regelmatig op bezoek tijdens je stage, bijvoorbeeld om je bpv-doelen te bespreken en te bekijken hoe je je vaardigheden nog meer kunt verbeteren. Uiteraard heb je ook een begeleider binnen het bedrijf of de instelling.

Internationale bpv

Bij De Leijgraaf is de regio je klaslokaal. Veel bedrijven en instellingen in onze regio onderhouden contacten met partners of klanten in de hele wereld. Daarom vinden wij internationale ervaring een belangrijk deel van je opleiding.

Met De Leijgraaf kun je voor kortere of langere tijd naar het buitenland. Wie je ook bent en wat je ook wil, er is vrijwel altijd een mogelijkheid. Meestal kan dit met een subsidie van Erasmus+ of de Euregio.

Meer informatie vind je op de pagina ‘Internationale ervaring

Regelingen en reglementen

De Leijgraaf kent verschillende regelingen en reglementen. De belangrijkste regels zijn de afspraken in je onderwijsovereenkomst en de regels uit het studentenstatuut. Een paar belangrijke regels lichten we hier toe.

Toelatingsrecht

Studenten die een mbo-opleiding willen volgen, moeten zich uiterlijk op 1 april aanmelden. Alleen dan heb je recht op toelating voor de opleiding van je keuze. Heb je de juiste vooropleiding behaald voordat het mbo-schooljaar begint, en neem je deel aan de verplichte kennismakingsactiviteiten? Dan heb je in principe recht op toelating tot de mbo-opleiding.

Aanmelddatum 1 april

Wil je je aanmelden voor een mbo-opleiding? Dan moet je dat uiterlijk op 1 april voor het nieuwe studiejaar doen. Meld je dus op tijd aan! Dan voorkom je de kans dat we je moeten weigeren. Na je aanmelding kun je nog altijd je opleidingskeuze wijzigen.

Studiekeuzeadvies

Als je je op tijd aanmeldt, heb je recht op studiekeuzeadvies. Op De Leijgraaf doen we dat in een kennismakingsgesprek. Daarin kijken we of de gekozen opleiding bij je past. Belangrijk zijn bijvoorbeeld je achtergrond, motivatie en interesses. Het kennismakingsgesprek is aanvullend op de LOB- en studiekeuzeactiviteiten die je op het vmbo al hebt doorlopen. Meld je je aan voor een niveau 3- of 4-opleiding? Dan kun je bij je aanmelding aangeven of je gebruik wil maken van een kennismakingsgesprek.

Weigering

Soms moeten we een student weigeren. Bijvoorbeeld wanneer er meer aanmeldingen zijn dan opleidingsplekken. Daarnaast zijn er opleidingen waarvoor extra eisen gelden, zoals een dans- of sportopleiding.

Deze video vertelt meer over de aanmelding bij het mbo en de redenen om een student te weigeren.

Bekijk de volledige regelingen en reglementen:

Kosten en basisuitrusting mbo

Als je een opleiding volgt, betaal je (het wettelijk verplichte) les- of cursusgeld. De overheid bepaalt de hoogte daarvan. Mbo-studenten onder de 18 jaar hoeven geen les- of cursusgeld te betalen.

Bol-opleiding: je betaalt lesgeld

Als je een bol-opleiding volgt, betaal je lesgeld. Op www.duo.nl staat meer informatie, bijvoorbeeld over:

 • Wettelijk lesgeld voor bol-opleidingen
 • Studiefinanciering
 • Tegemoetkomingsregelingen studiekosten.

DUO brengt het wettelijk lesgeld in rekening (rechtstreeks).

Bbl-opleiding: je betaalt cursusgeld

Als je een bbl-opleiding volgt, betaal je cursusgeld. Het Ministerie van OCW bepaalt de hoogte daarvan. Dat gebeurt ieder schooljaar opnieuw. Je ontvangt automatisch een factuur op je Leijgraafmail.

Basisuitrusting school

De ‘basisuitrusting school’ is alles wat je nodig hebt om de opleiding te volgen en het examen te doen (denk bijvoorbeeld aan gereedschappen). Ga hier respectvol en zuinig mee om. Tijdens de beroepspraktijkvorming (bpv) zorgt het leerbedrijf voor je basisuitrusting.

We verwachten dat je beschikt over ‘onderwijsbenodigdheden voor persoonlijk gebruik’, zoals boeken en een laptop, sport- en werkkleding en werkschoenen. Wat je precies voor jouw opleiding nodig hebt, is vanaf 1 juni bekend.

Zie hier aan welke eisen je laptop moet voldoen.

Extra bijdrage

We kunnen een bijdrage vragen voor extra (vrijwillige) activiteiten of faciliteiten. Zo’n bijdrage is niet verplicht en is ook niet noodzakelijk voor het volgen van je opleiding. Je bepaalt zelf of je meedoet/gebruikmaakt van de activiteiten en faciliteiten.

Mbo Studentenfonds

Vanaf 1 augustus 2021 biedt het Mbo Studentenfonds (financiële) ondersteuning aan studenten die een middelbare beroepsopleiding volgen. Wanneer kun jij hier als student een beroep op doen?

Ben je student van De Leijgraaf of ga je binnenkort starten? Kun je wel wat steun gebruiken, bijvoorbeeld omdat je door bijzondere omstandigheden studievertraging hebt opgelopen of omdat je actief lid bent van een studentenraad of maatschappelijke organisatie? Of misschien hebben jij en/of je ouders/verzorgers moeite om de kosten voor onderwijsbenodigd-heden te betalen. In die gevallen kun je een aanvraag doen voor ondersteuning uit het Mbo studentenfonds.

Er zijn 4 doelgroepen die deze ondersteuning kunnen ontvangen:

 • Bestuursleden, studentenraadsleden, medezeggenschapsleden of leden van een grote studentenorganisatie.
 • Studenten die zich maatschappelijk of bestuurlijk voor de school of het mbo inzetten.
 • Studenten die bewezen hebben niet te kunnen betalen voor onderwijsbenodigdheden.
 • Studenten die studievertraging hebben opgelopen vanwege bijzondere omstandigheden.

Doel Mbo Studentenfonds

Het doel van het fonds is om ervoor te zorgen dat studenten ondanks een financiële belemmering toch:

 • Kunnen deelnemen aan het mbo.
 • Gaan meedoen aan medezeggenschapsraden of organisaties die het mbo verbeteren.

Neem contact op met jouw coach

Er zijn wel voorwaarden aan verbonden om in aanmerking te komen voor het Mbo Studentenfonds. Heb jij er recht op denk je? Neem dan contact op met jouw coach en bekijk samen of je in aanmerking komt voor de aanvraag.

Leermiddelen en studiekosten

Studers.nl is voor De Leijgraaf het portaal waarop schoolboeken, digitale leermiddelen en dergelijke staan. Wat je precies voor jouw opleiding nodig hebt, is vanaf 1 juni bekend.

De leermiddelen bestel je door in te loggen op Startpunt en daarna volg je de stappen. Voor al je vragen over het bestellen van leermiddelen kun je terecht bij het informatiecentrum van Studers bereikbaar via 088-2030330. Ook kun je je bestelling volgen via je account bij Studers.nl (mijn Studers).

Heb je moeite met het betalen van de leermiddelen? Hiervoor bestaat een regeling. Je komt voor deze regeling in aanmerking als je bij aanvang van het schooljaar jonger bent dan 18 jaar en staat ingeschreven voor een bol-opleiding. Wil je meer weten? Mail naar schoolkosten@leijgraaf.nl.

Ben je 18 jaar of ouder en volg je een bol-opleiding? Dan kom je in aanmerking voor studiefinanciering via duo. Volg je een bbl-opleiding? Vaak kun je met je werkgever afspraken maken over een lening. Lukt het je toch niet om de leermiddelen te betalen? Neem dan contact op met sts@leijgraaf.nl we denken graag met je mee.

Natuurlijk wil je ook weten wat een opleiding kost, dit verschilt per leerweg en niveau. De actuele bedragen vind je op deze website. Bij iedere opleiding op onze website staat het bedrag ook nog eens genoemd.

Heb je vragen over het bestellen van boeken of licenties? Dan kun je deze stellen aan leermiddelen@leijgraaf.nl. Vanwege vakantie wordt deze mailbox van 17 juli t/m 29 augustus niet gelezen. Vanaf 30 augustus kun je een antwoord van ons verwachten. In dit document tref je de veel gestelde vragen en antwoorden.

Veelgestelde vragen

Welke niveaus kan ik binnen het mbo volgen?

Het mbo-onderwijs bestaat uit 4 niveaus:

 • Entree onderwijs
 • Niveau 2: medewerker/basisberoepsbeoefenaar.
 • Niveau 3: zelfstandig medewerker/zelfstandig beroepsbeoefenaar/vakopleiding.
 • Niveau 4: middenkaderfunctionaris/gespecialiseerd beroepsbeoefenaar (geeft toegang tot hbo).

Afhankelijk van je diploma of kwalificaties stroom je in op een bepaald niveau.

Wat is het verschil tussen een bol- en een bbl-opleiding?

Bij een bol-opleiding breng je de meeste tijd door op school en loop je stages. Bij een bbl-opleiding ben je werkzaam bij een erkend werkleerbedrijf en ben je gemiddeld een dag per week op school voor aanvullende theorie.

Kan ik bij De Leijgraaf ook doorstromen?

In principe kun je op elk niveau doorstromen naar een hoger niveau. Je kunt dus van een entree-opleiding (niveau 1) naar een opleiding niveau 2, en vanuit daar naar een opleiding niveau 3. Heb je een niveau 4-diploma dan kun je doorstromen naar een hbo-opleiding. Meer informatie over doorstromen vind je op deze website per opleiding.

Ik heb geen diploma. Kan ik toch een opleiding bij jullie volgen?

Ook zonder diploma kun je bij De Leijgraaf aan een opleiding kunt beginnen. Die opleiding noemen we een Entree-opleiding.

Ik heb extra begeleiding nodig, kan dat?

Bij De Leijgraaf sta jij als student centraal. Heb je extra begeleiding nodig dan krijg je die. Dat loopt via je coach op school. Hij of zij zal je doorverwijzen naar een van onze deskundige teams.

Tot welke leeftijd moet ik verplicht naar school?

Als je nog geen startkwalificatie hebt, ben je tot 18 jaar verplicht om naar school te gaan. Een startkwalificatie is het minimale niveau dat nodig is om een baan te kunnen vinden. Een startkwalificatie is een diploma voor havo, vwo of minimaal een mbo niveau 2 diploma. Een vmbo-diploma geeft toegang tot het mbo, maar is géén startkwalificatie. Na het vmbo moet je nog een mbo-opleiding op minimaal niveau 2 afronden. Wanneer je geen startkwalificatie hebt en na de zomervakantie niet staat ingeschreven bij een vervolgopleiding, overtreedt je de leerplichtwet.

Filter

0
088-0170000